Office 365 – Microsoft Teams vagy Yammer? Melyik jobb a csapatmunkára?

Alapvetően mind a Yammer, mind a Microsoft Teams, de akár az e-mail is a kommunikációról szól, de más-más közönséget céloznak meg. Ezáltal a  használni kívánt alkalmazás a beszélgetés jellegétől és a közönségtől függ.

A Microsoft Teams el szemben a Yammer-t a Microsoft úgy alkotta meg, hogy ha egy külső személlyel, vagy nagyobb körrel – ügyfelekkel, partnerekkel -szeretnénk kommunikálni, közösséget kiépíteni, akkor az Office 365 erre is kínáljon megoldást. Olyan emberek beszélgethetnek a felületen, akik nem feltétlenül ismerik egymást, de közös érdeklődési körrel, készségekkel rendelkeznek. 
Miért is jó ez? Erősíti a közösséghez tartozás érzését, és ezek az emberek tudnak egymással beszélgetni, kommunikálni, ezáltal a Yammer élővé teszi a kapcsolatot. Lehetőségünk adódik arra, hogy ne csak akkor beszélgessünk a partnereinkkel, amikor egy-egy üzlet megkívánja, hanem folyamatos kapcsolatban legyünk, tudjunk egymásról.

A Microsoft Teams esetében adott témák mentén beszélgetnek döntően belsős solgozók.

Számos szervezet, köztük a Microsoft is, a Yammer-t használja elsődleges felületként. A Yammer az Office 365 alkalmazások döntő többségébe integrálódik, így a SharePoint-ba és a Microsoft Teams -be, sőt az Outlookba is. Bármely SharePoint webhelyhez hozzáadhatunk egy Yammer webrészt, hogy a Yammer beszélgetéseket a SharePointban is megjelenjenek.

A Microsoft Teams, ahogy az előző cikkünkben már írtuk, a vállalati csapatmunka leghatékonyabb eszköze. Célja, hogy csoportokat támogasson egy-egy vállalati szegmensben, vagy csapatokat adott projekt mentén. Elmondható, hogy a Yammerrel ellentéteben ezek olyan vállalati közösségi terek, amelyek tartalmához, elsősorban csak a munkacsoport tagjai férnek hozzá.
A Yammer beszélgetések alapvetően nyitott beszélgetések, nem járnak le, elérhetőek az üzenőfalon. Ezzel szemben a Microsoft Teams kommunkáció sokkal gyorsabb, hiszen alapvetően a munka hatékonyságának növelését célozza. Fontos, hogy pörögjön a munka, gyors legyen a kommunikáció, és minden adat és információ azonnak rendelkezésre álljon.

Összességében elmondható, hogy a Yammer elsősorban külsős kapcsolattartásra szolgáló, vállalati közösségi médiafelület, míg a Teams belsős, csoportmunkát támogató Office 365 megoldás.

Ha érdekelnek az Office 365 alkalmazások, és szívesen tanulnál róluk, akkor jelentkezz oktatásunkra. Lehetsz teljesen kezdő, vagy már aktív felhasználója a környezetnek, biztosan tudunk újat mutatni.