Microsoft Teams

Ebben a cikkben bemutatjuk a Microsoft Teams-t, amely a Microsoft 365 szolgáltatáscsomagnak egyik fontos része.

Fontos leszögezni, hogy a Microsoft Teams nem a Skype vállalati verziója, hanem csak egy kis része annak. Sokkal több, mint önmagában a Skype, hiszen joggal nevezhető a közös csoportmunka központjának is. Ez nem csupán csetelést és hívást jelent, hanem az Office 365 többi szolgáltatásával szorosan együttműködő rendszert. Az Office 365 alkalmazások többsége már be van integrálva és a Microsoft Teams be. Szervesen beépül a Sharepoint, valamint a Sharepoint dokumentumtárai is. Ezek lesznek azok a helyek, ahol a Microsoft Teams a munkavégzés során elkészült fájlokat tárolja. Ha egy közös munkán dolgozunk, akkor ezek a dokumentumok csupán egy kattintásra vannak a Microsoft Teams csevegőablakától, amit a munka során használunk.

A Microsoft Teams mögött adminisztratív és informatikai szempontból is az Office 365 csoportok állnak. Ezek nem pusztán egy csoportot határoznak meg, hanem hozzátartozik minden egyes csapathoz egy Sharepoint oldalgyűjtemény (site collection) is. (Hiszen egy Sharepoint oldal, több aloldalt tartalmazhat, ezért írtam a gyűjteményt) Ezek a csapatok, csoportok önálló email címmel is rendelkeznek, így értelmezhetőek terjesztési csoportként, biztonsági csoportként, de akár megosztott postafiókként is funkcionálhatnak.
A Microsoft Teams a használata során rögzített konferenciát élőben feliratozza (sajnos egyelőre magyar nyelven még nem működik) , ezáltal indexeli, és a későbbiekben lehetőség nyílik a keresésre benne. Multinacionális cégeknél történő angol nyelven folytatott meetingek esetében azonban már Magyarországon is hasznos lehet ez a Microsoft Teams funkció.

Ha a Microsoft Teams segítségével a manapság oly elterjedt és erőteljesen emelkedő trendet mutató csoportos munkavégzést szeretnénk folytatni, akkor mindegy, hogy ezt egy állandó jelleggel együttműködő csapat teszi, mint pl. a pénzügy, értékesítés, beszerzés, stb., vagy egy olyan alkalmi csoport, ahol a szervezeti egységek bizonyos tagjai működnek együtt egy-egy projekt során. A Microsoft Teams az a munkafelület, ahol a csoportos munkavégzés a legjobban megvalósítható. Nézzük csak meg, hogy miért. Ahogy már említettük minden egy helyen elérhető, nem kell egymást telefonon hívogatnunk, másrészt pedig a csetelés funkciónak köszönhetően az egy mondatos e-mail váltásokat is elfelejthetjük. Azonnali válaszhoz és információhoz jutunk a feletett kérdésünkre.

Ha kérdésetek lenne, vagy érdekel ez a téma, akkor az általunk szervezett oktatás során nem csak a Microsoft Teams rejtelmeibe avatunk be, hanem az Office 365 szolgáltatáscsomag további részleteit is megismerheted.