fbpx

Vezeték nélküli hálózatok

A vezeték nélküli hálózatok esetében működő hálózati eszközök 2,4 GHz-es vagy 5 GHz frekvencia tartományban működnek.
A vezeték nélküli rádió frekvenciatartománya azonban csak részben határozza meg a sebességet. Például a 802.11a átviteli szabvány 5 Ghz-en, míg a 802.11g pedig 2,4 GHz-en, de mindkettő ugyanazt az átviteli sebességet támogatja, amely 54 Mbps. Azonban az újabb 802.11ac szabvány már rendelkezik azzal a képességgel, hogy egyszerre mindkét átvitelt támogassa, lehetővé téve ezzel az ügyfelek számára, hogy különböző sávon csatlakozzanak a nagyobb rugalmasság és a kevesebb interferencia érdekében. A 802.11ac pedig teljes egészében az 5GHz-es frekvenciát használja.

Az 5 Ghz-es tartomány előnyei

Kisebb valószínűséggel túlterelt, hiszen a 2,4 GHz-es tartomány sokkal inkább hajlamos interferenciára, mivel konkurens vezeték nélküli hálózatok, vezeték nélküli telefonok, garázskapu nyitók, egyéb háztartási eszközök is használják. Az 5 GHz-es tartomány ugyanarra a csatornaszélességre is jóval nagyobb teljesítményt biztosít, persze csak a megfelelő technológia alkalmazásával. Ez a tartomány huszonhárom nem átfedő csatornával rendelkezik, szemben a 2,4 GHz-es átvitellel, amely csak hárommal. A 802.11ac szabvány számos újabb technológiát alkalmaz, mint például a MU-MIMO, vagy a sugárformázás.

Az 5 Ghz-es tartomány hátrányai

Általában minél nagyobb a vezeték nélküli jel frekvenciája, annál rövidebb a hatótávolsága. Emiatt a 2,4 GHz-es hálózatok nagyobb területet képesek lefedni. Elmondható, hogy a nagyobb frekvenciájú hullámok kevésbé képesek áthatolni szilárd tárgyakon, korlátozva így a sávszélességet akár épületen belül is. A 802.11ac szabványt támogató eszközök sugárformálással már képesek ezt a hátrányt valamelyest csökkenteni.

Összegzés

Az 5Ghz-es illetve a 2,4Ghz-es frekvenciák különbözőek, így mindkettőnek van előny és hátránya is.
Ahhoz, hogy mindkettőből a legoptimálisabb (nem egyenlő az elméleti maximummal) teljesítményt kihozzuk a legújabb routerek már a kétsávos (dual band) működést is lehetővé teszik egyszerre mindkét tartományban.
Összegezve az 5 GHz nagyobb átviteli sebességet kínál rövidebb tartományra, míg a 2,4 GHz fokozottabb lefedettséget, nagyobb áthatolási képességet, és ezáltal a holtpontok csökkenését teszi lehetővé.
A nem átfedő csatornák, a sugárformázás, valamit az új technológiák lehetővé teszik a 802.11ac eszközök számára, hogy tisztább jeleket érjen el akkor, amikor a 2,4 GHz-es frekvencia túlterhelt. (Pl. irodaházakban sok különböző cég, különböző vezeték nélküli hálózatokkal)

 

Ha vezeték nélküli hálózatot szeretnél, itt megtalálsz minket.