Informatikai biztonság – pár tipp, hogyan növeld cégednél

Használj egyedi és erős jelszavakat

Nem túl szerencsés a szavakban használt karaktereket szimbólumokkal helyettesíteni, mint például a hello he11o. Informatikai biztonság szempontból ez nem kielégítő, hiszen ezek a rövid, nehezen olvasható jelszavak bonyolultnak tűnhetnek emberi szemmel, de nagyon egyszerűek egy számítógép számára. Ehelyett használj inkább nagyon hosszú szavakat, vagy egy olyan rövid mondatot, amelyre mindig emlékszel. Ha ezt esetleg kiegészíted egy-egy speciális karakterrel, vagy nagybetűvel akkor vagy a legjobb. 🙂 Lehetőség szerint minden regisztrációnál használj más-más jelszót. Ez azért fontos, mert ha az adott oldalt feltörik, és a jelszakavat nem megfelelően tárolták, akkor a te felhasználónév és jelszó párosod is rossz kezekbe kerül. Ekkor az illetéktelenek nincs más dolguk, mint, hogy különféle ismert oldalakon próbálkozzanak vele. Elsősorban olyanokon, amelyekkel pénzügyi tranzakciókat lehet lebonyolítani. De ide még visszatérünk.
Eszközbelépésnél használj olyan biometriákat, mint az ujjlenyomat-olvasó és az arcfelismerés.


Ha szeretnéd, tesztelheted is jelszavadat.
https://howsecureismypassword.net/

Használj kettős hitelesítést

Kétfaktoros hitelesítésnél nemcsak felhasználónév és jelszópárost kell megadni a belépés során, hanem egy második, olyan eljárást is, amely egyértelműen felhasználóhoz kötött. Ez lehet egy mobiltelefonra kiküldött egyedi jelszó, vagy fizikai token, de más eljárások is léteznek.
Ezt belépési formát elég sok oldal támogatja, a pénzintézeti oldalaknál kötelező is.
Javasoljuk, hogy ahol csak teheted, használd. (pl. Facebook, Google fiók, PayPal) vagy bármilyen olyan oldal, melynek segítségével pénzügyi, vásárlási tranzakció indítható.

Szoftverfrissítések

A szoftverek naprakészsége elengedhetetlen annak eléréséhez, hogy a hackerek ne férjenek hozzá a bizalmas információkhoz Ez minden hálózatnak elengedhetetlen biztonsági alappillére.
A szoftverfrissítés azért fontos, mert gyakran tartalmaz kritikus javításokat a biztonsági lyukakhoz. Valójában a káros, rosszindulatú támadások közül sokan kihasználják a szoftverek sebezhetőségét például az operációs rendszerekét, vagy a böngészőkét. Ezek a programok rendszeres frissítést igényelnek, hogy biztonságosan és megbízhatóan működjenek. Bár kellemetlen a munka leállása a frissítési folyamat során, azonban ez hosszútávon biztosan megtérül.

 

Ha kíváncsi vagy, hogy megfelelő informatikai biztonság van cégednél, vagy érdekelne egy szakvélemény ezzel kapcsolatban, keress minket bátran! https://www.ndistudio.hu/ugyfelszolgalat