Office 365 – A Teams bemutatása

Ebben a cikkben bemutatjuk a Microsoft Teams-t, amely a Office 365 szolgáltatáscsomagnak egyik fontos része.

Fontos leszögezni, hogy a Teams nem a Skype vállalati verziója, hanem csak egy kis része annak. Sokkal több, mint önmagában a Skype, hiszen joggal nevezhető a közös csoportmunka központjának is. Ez nem csupán csetelés és hívást jelent, hanem az Office 365 többi szolgáltatásával szorosan együttműködő rendszert. Office 365 alkalmazások többsége már be van integrálva és a Teamsbe. Szervesen beépül a Sharepoint, valamint a Sharepoint dokumentumtárai is. Ezek lesznek azok a helyek, ahol a Teams munkavégzés során elkészült fájlokat elhelyezhetjük és a csapat tagjai hozzáférnek. Ha egy közös munkát dolgozunk, akkor ezek a dokumentumok csupán egy kattintásra vannak a csevegéstől, amit a munka során folytatunk.

A Teams mögött adminisztratív és informatikai szempontból az Office 365 csoportok állnak. Ezek nem pusztán egy csoportot határoznak meg, hanem hozzátartozik minden egyes csapathoz egy Sharepoint oldalgyűjtemény (site collection) is. (Hiszen egy Sharepoint oldal, több aloldalt tartalmazhat, ezért írtam a gyűjteményt) Ezek a csapatok, csoportok önálló email címmel is rendelkeznek, így értelmezhetőek terjesztési csoportként, biztonsági csoportként, de akár megosztott postafiókként is funkcionálhatnak.
A Teams használata során rögzített konferenciát élőben feliratozza (sajnos egyelőre magyar nyelven még nem működik) , ezáltal indexeli, és a későbbiekben lehetőség nyílik a keresésre benne. Multinacionális cégeknél történő angol nyelven folytatott meetingek esetében azonban már Magyarországon is hasznos lehet ez a funkció.

Ha a vállalaton belül a manapság oly elterjedt és erőteljesen emelkedő trendet mutató csoportos munkavégzést szeretnénk folytatni, akkor mindegy, hogy ezt egy állandó jelleggel együttműködő csapat teszi, mint pl. a pénzügy, értékesítés, beszerzés, stb., vagy egy olyan alkalmi csoport, ahol a szervezeti egységek bizonyos tagjai működnek együtt egy-egy projekt során. A Teams az a munkafelület, ahol a csoportos munkavégzés a legjobban megvalósítható. Nézzük csak meg, hogy miért. Ahogy már említettük minden egy helyen elérhető, nem kell egymást telefonon hívogatnunk, másrészt pedig a csetelés funkciónak köszönhetően az egy mondatos e-mail váltásokat is elfelejthetjük. Azonnali válaszhoz és információhoz jutunk a feletett kérdésünkre.

Ha kérdésetek lenne, vagy érdekel ez a téma, akkor az általunk szervezett oktatás során nem csak a Teams rejtelmeibe avatunk be, hanem az Office 365 szolgáltatáscsomag további részleteit is megismerheted.

 

Részletek itt!